PhD studies in Mathematics

We invite you for PhD and Master studies in Ostrava. Our small, but dynamic and dedicated faculty include experts in operator theory, quaternionic and Clifford analysis, fractional calculus and fractional differential equations with applications to probability, continued fractions, questions of irrationality and transcendence, matrix theory with applications to statistics, and Lie and other nonassociative algebras. We can offer supervision in these and many other branches of analysis, number theory, algebra, mathematical physics, and applied mathematics.

Students accepted for a PhD program in Czech language are guaranteed a monthly stipend of 11,250 CZK, and a subsidized dormitory. Further support for participation in school and conferences, and for other scientific activity is possible subject availability of funding.

The University of Ostrava in particular, and Ostrava in general, currently undergo a boost aiming to put the town on the scientific, cultural, and business map of Europe. Theaters, museums, libraries, concerts, exhibitions, fairs, all kind of cultural and sport events are abound. The cityscape of Ostrava is unique, featuring a combination of a typical Central European town center with Gothic, Neo Baroque and Art Nouveau architecture, rural landscape with rivers, hills, and a medieval castle, and grotesque industrial installations from the coal mining era turned into cultural facilities. Ostrava is located at the heart of Europe. Brno, Budapest, Dresden, Krakow, Prague, Vienna, Warsaw, Wroclaw, and many other places, attractive mathematically and/or touristically, are within short distance.

We especially welcome Ukrainian students. There are special university programs for support of Ukrainian students, follow this link.

Please contact Pasha Zusmanovich for informal inquiries.

Ing. Monika Kočvarová
Ing. Monika Kočvarová
Faculty of Science – Department of the Vice-Dean for Research and Doctoral Study
Research and Doctoral Studies Officer
Phone: +420 553 46 2114
E-mail:



Ласкаво просимо до навчання в аспірантурі та магістратурі в Університеті Острави (Ostravská univerzita, University of Ostrava). Наш невеликий, але динамічний факультет має експертів із теорії операторів, кватерніонного аналізу та аналізу Кліфорда, дробового числення та дробових диференціальних рівнянь із застосуваннями до теорії ймовірностей, неперервних дробів, проблем ірраціональності та трансцендентності, теорії матриць із застосуваннями до статистики, а також алгебр Лі та інших неасоціативних алгебр. Ми можемо запропонувати наукове керівництво у цих і багатьох інших областях аналізу, теорії чисел, алгебри, математичної фізики та прикладної математики.

Студентам, які будуть прийняті в аспірантуру, гарантується щомісячна стипендія у розмірі 11 250 чеських крон, а також субсидований гуртожиток. Підтримка участі у шкілах та конференціях, а також інших наукових заходів можливі за умови наявності фінансування.

Університет Острави зокрема, та Острава загалом, зараз переживають динамічний розвиток, місто ставить за мету посісти достойне місце на науковій, культурній та діловій картах Європи. Театри, музеї, бібліотеки, концерти, виставки, ярмарки, різноманітні культурні та спортивні заходи - все це ви знайдете в Остраві в достатку. Міський пейзаж міста є унікальним, у ньому поєднуються типовий центр центральноєвропейського міста з готикою, необароко і архітектурою в стилі модерн, сільський ландшафт з річками, пагорбами та середньовічним замком, а також гротескні промислові споруди епохи вугілля, які нині перетворені у сучасні культурні локації. Острава розташована в центрі Європи, тож Брно, Будапешт, Дрезден, Краків, Прага, Відень, Варшава, Вроцлав та багато інших місць, привабливих як для математиків так і для туристів, знаходяться на невеликій відстані.

Ми особливо вітаємо українських студентів. Для їх підтримки існують спеціальні університетські програми, перейдіть за цим посиланням.

Для неформальних запитів звертайтеся до доц. Паши Зусмановича, .


Updated: 26. 10. 2023